„Sfaturi privind” AGRO CS

Pregătirea solului primăvara

Buna pregătire a solului la primăvară începe cu pregătirea de calitate în toamnă.

Precipitaţia naturală este răspândită în ultimii ani, este mai multă şi mai inegală. Pe parcursul anului ploile sunt deajunse pentru plante , dar în timpul perioadelor de vegetaţie cănd seceta se alternează cu precipitaţii abundente căteodată mai este nevoie de irigare. Grădinarul bun trebuie, prin urmare, cu apa care ajunge în sol, să gestioneze cel mai bine. De două ori adevărat acum, că primăvară, când încolţesc seminţele de legume, trebuie reţinut umezeala şi mai mult.

Buna pregătire a solului la primăvară începe cu pregătirea de calitate în toamnă.Avem nevoie de o prelucrare amănunţită şi profunda a solului toamna. În timpul iernii, după ce pământul îngheaţă, se îmbunătăţeşte structura ei şi parţial scapă de germeni, de boli şi de dăunători. Dacă ne pregătim bine toamna, primavara se va concentra pe conservarea de umiditate a solului. Solul în starea sa naturală conţine un număr mare de capilare, care poate ajuta apa să se ridice prin straturile din jos la suprafata solului. Prin acest fenomen se furnizează apa pentru plante,de fiecare dată la mobilizarea solului toamna sau primăvara, trebuie să ţinem seama de acest lucru. Nu facem o prelucrare profunda chiar înainte de semănat.

Principiul: adâncimea de prelucrare a solului înainte de însămânţare = de două ori adâncimea de semănat.

Foarte bine-stabilit este următorul: la începutul primăverii, atunci când vârfurile de brazde sunt uscate, uşor se greblează suprafaţa solului. Bucăţile mari de pămănt sunt uşor defalcate în particule mici.Aşteptăm timpul potrivit pentru semănare.

Chiar înainte de semănat foarte uşor sapam suprafata pamantului, greblam si semanam. Cele mai multe legume de primăvară (ridichi, morcovi, pătrunjel, ceapă, praz) sunt plantate la o adancime de 1-2 cm, ceea ce înseamnă că solul înainte de semănat trebuie mobilizat la o adăncime de 2-4 cm. Dacă ţinem seama de acest principiu, seminţele primesc apa din straturile inferioare ale solului,şi dacă este extrem de uscat stratul de sus, pot să crească şi fără irigare frecventă, ajută acest lucru la germinarea seminţelor.

Mulţi grădinari folosesc diferite tipuri de Motocultori şi Tiller. Ei au un dezavantaj – ele nu pot fi stabilite la o anumită adâncime de mobilizare a solului şi de cele mai multe ori lucrează inegal şi foarte adânc, de 15 la 20 cm. În acest fel se distrug vasele capilare a solului şi apa nu ajunge din straturile inferioare la seminţe. La plantare ,primăvara dacă este pămăntul foarte uscat de multe ori nu ajută nici irigarea . La această metodă de pregătire a solului este necesar ca cel putin cu doua saptamani înainte de semănat şi să nu se uite de rulare după însămânţare. Nutriţia plantelor nu este o chestiune simplă. Plantele, fara o nutritive echilibrata sunt mai slabe, se îngălbenesc, încetează să înflorească, şi mai sunt atacate de dăunători şi boli.

Azot – N, fosfor – P şi potasiu – K sunt macronutrienţi de bază pentru toate plantele, pentru o bună creştere şi dezvoltare a lor. Sunt nişte specii de plante, care au cerinţe individuale ,diferite cu privire la cantitatea şi distribuţia din fiecare nutrient pentru vegetaţie. De exemplu, iarba este pretenţios la azot în toamnă, are nevoie de mai mult potasiu pentru a nu se deteriora iarna. Plantele cu ceapă sunt recunoscători pentru furnizarea bogată de fosfor, pentru înflorire bogată, respectiv pentru conţinut de zaharuri este necesar potasiul. În plus faţă de alţi nutrienţi intră şi nişte microelemente ca (S,Fe, B, Cu, Mn, Mo, Zn). Sunt necesare în cantităţi mici, dar fără ele,plantele nu pot supravieţui. Este de asemenea important, comportamentul de nutrienţi individuali în sol, forma lor chimică, metoda de legare a lor, şi rata de levigare din sol.

Pe piaţă apar diferite tipuri de îngrăşăminte. Cele mai multe dintre ele sunt conform cerinţelor pentru echilibrul de substanţe nutritive pentru culturi diferite. Este numai după noi ce tip alegem (lichidă, pulbere, granule de apă, solubil, etc). Toate au acţiuni asemănătoare.fertilizare în doze mici şi intervale scurte de timp. În cazul îngrăşămintelor minerale convenţionale furnizarea de nutrienţi este de obicei inegal. După fertilizare plantele absorb treptat nutrienţii , pe urmă scade treptat până la următoarea fertilizare.Al doilea grup de îngrăşăminte sunt cele care se aplică doar 1-2 doză în timpul vegetaţiei şi furnizează nutrienţi determinat de temperatura a solului sau a mediului, nevoile de plante.Conform tehnologiei de producţie sunt îngrăşăminte granulate, la care granulele sunt înconjurate cu un nucleu format dintr-un concentrat de îngrăşăminte simple sau compuse acoperite cu acoperire hidrofob semipermeable(de exemplu: Multicote, Multigreen).

Acest nucleu nu permite ca nutrienţii să se piardă in sol mai repede decât să fie absorbite de plante .Eliberarea de nutrienţi din capsule nu depinde numai de apa din sol dar şi de temperatura solului. La temperaturi mai ridicate, atunci cănd şi lumina este mai multă, planta creşte mai repede, nutrienţii se eliminează mai repede.

Invers este la temperaturi mici.Acest tip de îngrăşămănt care apare puţin mai scump este mult mai economic. La cultivarea de flori în recipiente diferite, în substrat se amestecă doar doza recomandată de îngrăşământ pentru sol în timpul vegetaţiei (5-6 luni) nu mai este nevoie de fertilizare în continuare. Asemănător se procedează în cazul cultivării lemnoaselor decorative în recipiente sau în aer liber. Deosebit de interesant este îngrăşământul cu acţiune îndelungată pentru fertilizarea gazonului. Iarba creşte foarte repede, şi necesită, prin urmare, o mulţime de nutrienţi, în special azot. Azotul este elementul cel mai mobil în sol este spălat repede Dacă se utilizează îngrăşăminte convenţionale nu este nevoie de fertilizare frecventă, aspectul de gazon poate nu va fi aşa cum ne-am imaginat. Îngrăşământul cu acţiune de lungă durată pentru gazon,ne poate rezolva multe probleme legate de nutriţie. Acesta este aplicat doar de trei ori în timpul vegetaţiei, la începutul primăverii, vara şi toamna. Conţinutul de nutrienţi din fiecare doză este personalizat pentru gazon. Conţine în plus faţă de substanţele nutritive esenţiale şi microelemente necesare, este extrem de iarba este extrem de verde, luxuriantă şi bine hrănit. Îngrăşământul este fin granulat ca granulele să nu se oprească pe frunze, iar la cosire să nu se colecteze în maşina de cosit. Uşor de aplicat cu ajutorul dispozitivului de împrăştiat îngrăşămănt.

Uneori, nu este atât de important să se cunoască toate aspectele specifice, după cum ştiţi dreptul de a alege este cel mai bun.Acest lucru este foarte important şi atunci cănd alegem şi cumpărăm îngrăşământ pentru gazon,pentru arbori şi arbuşti şi pentru flori.

Share
Tento článok je zaradený pod Sfaturi privind. Záložka pre trvalý odkaz.

Komentáre sú zakázané.