„Sfaturi privind” AGRO CS

Nutrienți în sol

Nutrienți în sol - simptome de bază și diagnostica lor

Substanțele nutritive esențiale și disponibilitatea lor este un factor-cheie în cositul constant, stresul de zi cu zi, și nu în ultimul rând, în realizarea și menținerea culorilor aşteptate a gazonului. Ingrasamintele și utilizarea lor este un instrument foarte important în menținerea gazon. Substanțele nutritive absorbite au un impact pozitiv asupra creșterii economice, culoare, regenerare, densitatea, uniformitatea, zona de dezvoltare a rădăcinii și de rezistența la boli. Fertilizanții furnizează elementele de bază necesare pentru creștere economică, fiecare element prin intermediul îngrășământului aplicat pe tot parcursul anului, are un impact asupra utilizării globale și disponibilitatea de alte elemente nutritive conținute din sol.

Deja în secolul 19, Liebig și alți oameni de știință au descoperit că anumite elemente specifice (N, P, K, Mg, etc) sănt esenţiale pentru creșterea și dezvoltarea plantelor . Legea Liebig minim spune, „Daca un singur element este prezent într-o proporţie insuficientă în sol dintre elementele-cheie biogene (N, P, K, Ca), planta poate folosi şi celelalte trei nutrienți într-o formă limitată, deși sănt prezenţi în sol suficient. În cazul în care concentrația de element în zona de rădăcină este prea mică, planta se va confrunta in mod natural cu lipsa și acest fapt mai devreme sau mai târziu, limitează creșterea și dezvoltarea ei. Dar opusul este, de asemenea, adevărat, adică.excedent, astfel concentrația prea mare de același element are un efect negativ și pot fi toxice pentru plante.

Scopul acestui articol este de a vă ajuta să identificați simptomele cu ochiul liber și lipsa de caracteristici conform acestor informații,şi a găsi o soluție adecvată pentru a restabili o creștere sănătoasă și vitală.

Deficit Mn
tomată

Deficit K
tomată

Deficit Fe
tomată

Deficit Ca
tomată

Deficit B
tomată

Cum se identifică vizual lipsa de nutrienți?

Din fericire, plantele ne sunt „de ajutor“, astfel încât orice fel de simptome de deficienţă nutrienţi ne arata pe frunze sau pe alte părți ale lor.

Aşa cum este cazul şi cu bolile. Pozitiv este că, dacă identificăm în mod corect problema, suntem capabili să tratăm plantele rapid și eficient. Negativ este faptul că deja în cursul fazei inițiale – imediat cum apar simptomele – poate provoca daune. Semne care sunt observabile vizual sunt: dezvoltarea lentă a zonei de rădăcină, tulpini și frunze, cloroza (ingalbenirea) sau necroza a diferitelor părți ale unei plante. Dacă simptomele sunt comune și caracteristice, aceasta ne va ajuta să rezolvăm problema cu puţin efort. Din fericire, cele mai multe simptome vor fi reflectate pe frunze. Simptomele observate pe rădăcini nu sunt atât de ușor de văzut. Este necesar să se ia o probă din solul din jurul rădăcinii și analizat.

Simptome specifice de deficit de diverse elemente.

Azot (N)– azotul este elementul, de lipsa caruia suferă solul (în special solul nisipos)cel mai des. Planta are o culoare verde deschis, frunzele inferioare la rândul său, de obicei, de culoare galbenă și se usucă.Lipsa unui efect negativ de azot asupra creșterii în sine, deoarece este nevoie de azot pentru toate procesele metabolice.

Optimum P stânga, deficit P dreapta
tomată

Fosfor (P) – după azot este al doilea element cel mai frecvent care lipseşte din sol. Acesta este adesea strâns legat în sol și indisponibil pentru plante. În absența sa, plantele sunt de culoare verde inchis (spre deosebire de cele unde lipseşte azotul ), frunzele și marginile sănt de culoare roșu și violet. Plantele pot fi pipernicite, dezvoltarea plantelor tinere este mult mai lentă.

Potasiu (K) – după azot și fosfor, este al treilea element cel mai frecvent care lipseşte. De aceea, toate îngrășămintele sănt menționate conform acestor trei elemente de bază (NPK). Plantele în lipsa de potasiu, sunt sensibil la lipsa de apă și temperaturi ridicate.Pe frunzele mai mari bătrăne pot să apară necroza.

Sulf (S) – sulful este de obicei prezentă în sol în cantitate suficientă, astfel încăt lipsa lui este destul de rar. Cu toate acestea, în cazul în care există, frunzele mai mari (bătrăni) vor dispărea, iar pe capetele de tulpini tinere poate apărea cloroza observabil.

Magneziu (Mg) – primul simptom este, de obicei, cloroză pe frunze mai mari, dar în acest caz, este vorba de cloroza intre venele, sau dungi galbene. Deficiența de magneziu nu afectează dezvoltarea plantelor în sine.

Fier (Fe) -apare cloroza între venele, similar cu magneziul, dar în acest caz vor fi afectate primele frunze tinere. În mai multe cazuri, s-a observat colorarea în galben a venelor ei înșiși. În cazurile severe,apar pe frunzele tinere și spoturi. Dacă apare lipsa suspectată de fier, magneziu si mangan, cea mai bună soluție este de a efectua o analiză a solului pentru a determina în mod clar ce elemente lipsesc.

Zinc (Zn) – deficitul de zinc uneori se manifestă în creşterea redusă a tulpinii , plantele au adesea frunze mai mici. Marginea frunzelor poate fi distorsionată.

Cupru (Cu) – lipsa a acestui element este extrem de rar, deoarece ea plantele au nevoie de foarte puţin. Dacă deja apare deficitul , principalele simptome sunt, tulpini de culoare verde închis și cel mai des, formă deformată a acestora, de multe ori răsucite.

Molibden (Mo) – deficienta este, de asemenea, extrem de rar, simptomele sunt cloroza intre venele de frunze mari si tulpini secundare, care afectează treptat tulpini tinere. Tulpinile tinere sunt deformate și, ulterior, o să moară.

Bor (B) – observarea simptomei de deficit poate lua un timp îndelungat, deoarece pe plantă apare încet. Deficienta provoacă distrugerea ţesuturilor interne de plante și se manifestă prin deformarea tulpinii şi rădăcinii. O analiză la sol în acest caz este foarte necesar.

Cum se procedează atunci când s-a identificat lipsa unui element?

De îndată ce se observă simptome pe frunze sau o creștere mai lentă, cea mai bună soluție este de a analiza solul și planta. Dacă vrem să lucrăm eficient, analiza ,este în mod clar, cel mai bun mod de a detecta simptomele.

Factorii de cheie care afectează creșterea plantelor

  • Lumina și intensitatea acesteia, impactul radiatiilor UV
  • Intervenții mecanice
  • Temperatura aerului și solului
  • Aerul – umiditatea relativă și temperatura
  • Apa – pH-ul, temperatura și puterea. el. Conductibilitate
  • Nutrienţii

 

Share
Tento článok je zaradený pod Home, Sfaturi privind. Záložka pre trvalý odkaz.

Jeden komentár pre Nutrienți în sol

  1. luca alina hovorí:

    buna ziua
    am si eu niste intrebarii daca puteti sa imi raspundeti va rog frumos
    vreau sa pun si eu capsunii in ghiveci si cum se dau nutrientii in sol prin stropire sau pri udare cu stropitoarea sau prinpicurare ?
    ce inseamna fertilizare ? si de cite ori se fertilizeaza pe an ? si cind?
    Nutrietide cite ori se da si cind pina sa dea frunza sau floriile la capsunii si daca gresestii sa pui mai multi nutriti e pericol pentru consum?